Van in dienst naar freelance: Berrie van de Wiel

Hoe is het om een overstap te maken van de bouw naar de zorg? En van medewerker naar freelancer? Berrie greep beide kansen in één keer aan.

‘In mei 2021 kreeg ik mijn eerste opdracht: hr-adviseur bij zorginstelling WIJdezorg. Ik begon in eerste instantie voor een periode van drie maanden. Met Peter Stemerding, van Werfum, had ik zakelijk contact vanuit vorige werkgever(s). Nu vroeg hij in een berichtje op LinkedIn wat ik wilde gaan doen, dronken we koffie en kwam deze kans langs. Zo kan een balletje rollen… Bij Peter heb ik het vertrouwen dat hij oprecht kijkt naar wat bij iemand past in welk bedrijf.’

En die opdracht duurde langer dan drie maanden. ‘Ik ondersteunde vanuit de HR afdeling medewerkers & leidinggevenden op verschillende locaties met HR gerelateerde onderwerpen. Ik voerde gesprekken met medewerkers en leidinggevenden (en leg dit vast), maakte procesafspraken, maar adviseerde bijvoorbeeld ook over teamcoachingstrajecten of verzorgde een WIA-aanvraag als het nodig was. Het leukste vind ik het om sparring partner te zijn voor leidinggevenden bij ingewikkelde casussen, daar komen juridische mogelijkheden en wensen van mensen samen.

Voor WIJdezorg werkte ik in de bouw- en waterbouwsector. Ik werkte daarvoor 14 jaar tussen vooral mannen. Daarom dacht ik dat de overstap heel groot zou zijn! Dat heb ik echter helemaal niet zo ervaren en eigenlijk past ook wel bij mij, in heel verschillende branches werken. Ik weet inmiddels van mezelf dat ik makkelijk kan schakelen tussen communicatiestijlen en kan hiermee bij bepaalde projecten veel waarde toevoegen. Ik kan nu als zelfstandige kiezen waar ik mijn energie op richt en plan voldoende vrije tijd in met mijn gezin. Waarschijnlijk stap ik ook nog wel een keer terug in de bouwsector, het lijkt me bijvoorbeeld leuk om tenders op te starten met een projectteam en mensen die elkaar (nog) niet goed kennen als team prettig te laten samenwerken door middel van een leuke aftrap & teambegeleiding.

Mijn vrije tijd vult zich makkelijk, want we hebben een pup van inmiddels zo’n 33 kilo, een Duitse herder! Verder heb ik drie heerlijke kinderen van 9, 6 en 2,5 jaar. Ik tennis en squash, schilder en teken portretten, maak graag uitstapjes met mijn kids of we zoeken gezelligheid op met vrienden.’

Tot slot: heb je iets dat je anderen in 10 seconden kunt leren? ‘Kies een hobby waarbij je even niet hoeft na te denken (of niet kan nadenken), dat is echt ontspannend!”

Alle interviews, en nog meer nieuws over Werfum, delen we ook op LinkedIn. Volg jij Werfum al?

Werfum werkt voor jou

Kennismaken

Werfum wil mensen en organisaties een stukje verder helpen. Maar daarvoor willen we je eerst leren kennen. Solliciteer op één van onze vacatures of neem meteen contact met ons op. En bereid je voor op de vraag: waar krijg jij energie van? Tijdens ons kennismakingsgesprek bespreken we welke baan het best bij jou past. Inclusief de organisatie, het team en de locatie. Daarna begint de sollicitatie echt.

Op gesprek

Elk sollicitatiegesprek bij een organisatie bereiden we samen voor. Wij delen onze kennis over het bedrijf en het team. Jij vertelt en bepaalt waarom jij juist daar wilt werken. Daarna ga je op gesprek. Ben je enthousiast? Dan is het echt tijd voor verandering: voor een vaste baan, opdracht of tijdelijk project waar jij energie van krijgt.

Werk dat je leuk vindt

Gefeliciteerd! Je hebt de baan gevonden die bij je past en die je energie geeft om er iets van te maken. Bij een werkgever die dat ziet en waardeert. En wij houden contact.