Het is nooit af, je kunt zelf steeds verbeteren. En dat maakt het werk zo leuk!

Manuel Fokkens is 25 jaar en werkt tweeëneenhalf jaar bij Van den Berg Bouwkundigen. Hij begon als stagiair en staat nu binnen de organisatie bekend als collega die altijd aan het werk is en heel leuk over zijn werk kan vertellen. En dat klopt, zo blijkt ook uit dit interview met Manuel over BIM, bouwkunde en systemen. Manuel geeft tips voor aankomende sollicitanten en weet zeker: het kan altijd nóg beter en daar krijg je alle kans voor.

Voor de leek die dit interview misschien ook leest, wat doe je als BIM-engineer?
‘Als BIM-engineer werk je een ontwerp van een architect gedetailleerd uit tot een 3D-model. Het mooie van BIM is dat je een systeem gebruikt waarin ook anderen meewerken. Andere professionals kunnen zo mee-modelleren en informatie uitwisselen binnen het systeem. Daarnaast zorg je er bijvoorbeeld voor dat informatie uit het model makkelijk hergebruikt kan worden door andere partijen. BIM is een combinatie van engineering (dat is waar je vooral mee bezig bent) en het uitdenken van systematiek en automatisering.’

Jij bent eigenlijk ambassadeur van jouw vak. Waar kan ik bij dat ambassadeurschap aan denken?
‘Ik studeerde bouwkunde met de ambitie om architect te worden. Maar tijdens mijn stage bij Van den Berg Bouwkundigen stelde ik vast dat ik het modelleren óók heel leuk vind en dan vooral het nadenken over systemen. Nu doe ik van alles. De helft van de week ben ik modelleur.  Daarnaast verdiep ik me in programmeren en werk ik aan procesverbetering, het verbeteren van systemen, PR en begeleid ik stagiaires. Ik vind het belangrijk om aan studenten te laten zien dat dit vak heel interessant is. Dat je écht over deze keuze na moet denken tijdens je studie bouwkunde. Daarom geef ik ook gastcolleges op hogescholen. Aan studenten wil ik laten zien dat dit vak heel interessant is.

Er zijn nu vacatures bij Van den Berg Bouwkundigen. Wat moeten sollicitanten daarover weten, naast natuurlijk de inhoud van de vacature zelf?
‘Je bent altijd welkom want we zoeken verschillende soorten mensen. Collega’s die na willen denken over en mee willen werken aan nieuwe ontwikkelingen én mensen die er juist voor kiezen om het werk te doen in de bestaande systemen. Bij Van den Berg Bouwkundigen is er veel ruimte om mee te denken over nieuwe routes, als BIM-engineer gaat het dan vaak over systemen. Maar het hoeft niet. We bepalen samen hoe jij jouw werk de het liefst inricht.

Op de website staan prachtige projecten, zoals ‘Vertical’ of ‘Valley’ in Amsterdam. Welke rol heeft de  BIM engineer of BIM modelleur bij zulke projecten?
‘We houden ervan om bij projecten van deze omvang te onderzoeken hoe ver we kunnen automatiseren, om zo onmogelijke dingen ook mogelijk te maken. Het Vertical-project is afgelopen jaar opgeleverd. Als BIM-experts zijn wij de personen die alle aspecten bij elkaar brengen. We coördineren de informatie tot één model en hebben een centrale rol. Dat maakt het verantwoordelijk werk. Bij ons komt eigenlijk alles samen. Het leuke aan grote utiliteitsprojecten is dat je altijd voor een nieuwe uitdaging staat. De projecten zijn heel verschillend, denk bijvoorbeeld aan warenhuizen, hotels of grote kantoorgebouwen. Je stelt steeds de vraag: hoe gaan we het doen?

Voor de systematische woningbouw werken we volgens een doorontwikkeld concept een ontwerp uit tot een technisch ontwerp. Je draagt bij aan de woningbouw op wijkniveau. Die opdrachten zijn weer heel geschikt voor mensen die graag in systemen werken en denken. Ook hier geldt: kies wat het beste bij je past.’

Waarom kies je voor Van den Berg Bouwkundigen?
‘Je mag zelf meebouwen aan de organisatie. Je krijgt de kans om aan te geven wat je interessant vindt en daar valt altijd iets omheen te bouwen. Met alle ruimte voor ontwikkeling op bouwtechnisch, bouwfysisch en organisatorisch vlak. Je ontwikkelt jezelf en tegelijkertijd de organisatie. Je kunt het zelf laten zien. En dan merk je dat je de ruimte krijgt. Dat je ontzettend veel verschillende dingen op kunt pakken.’

Wat is jouw tip voor sollicitanten?
‘Kom langs! En verwacht niet dat het heel formeel wordt. Kom eerst gewoon langs om te babbelen en twijfel daar niet over. Misschien lukt het nu, misschien wil je in de toekomst bij ons komen werken. In ieder geval is het leuk om kennis te maken.

En natuurlijk: laat, als je dat wilt, zien dat je enthousiast bent om mee te denken en kennis te delen. Zo word je binnen 2,5 jaar allround, dat kan hier!’

Ten slotte, wat doe je als je niet aan het werk bent?
‘Dan sport ik veel: squash, hardlopen, fitness en af en toe een marathon. Ik combineer sportief leven met sociale activiteiten. Eigenlijk ben ik privé ook steeds bezig met ontwikkelen. Ik wil me verwonderen, weten hoe het in elkaar zit. Net als op mijn werk.’

 

Werfum werkt voor jou

Kennismaken

Werfum wil mensen en organisaties een stukje verder helpen. Maar daarvoor willen we je eerst leren kennen. Solliciteer op één van onze vacatures of neem meteen contact met ons op. En bereid je voor op de vraag: waar krijg jij energie van? Tijdens ons kennismakingsgesprek bespreken we welke baan het best bij jou past. Inclusief de organisatie, het team en de locatie. Daarna begint de sollicitatie echt.

Op gesprek

Elk sollicitatiegesprek bij een organisatie bereiden we samen voor. Wij delen onze kennis over het bedrijf en het team. Jij vertelt en bepaalt waarom jij juist daar wilt werken. Daarna ga je op gesprek. Ben je enthousiast? Dan is het echt tijd voor verandering: voor een vaste baan, opdracht of tijdelijk project waar jij energie van krijgt.

Werk dat je leuk vindt

Gefeliciteerd! Je hebt de baan gevonden die bij je past en die je energie geeft om er iets van te maken. Bij een werkgever die dat ziet en waardeert. En wij houden contact.