Veel kopjes koffie en ook werken aan je eigen ontwikkeling

Bart Laurense is sinds 1,5 jaar freelancer en daarnaast enthousiast lid van de club van 20. Voor zijn opdrachten werkt hij als HR projectleider. Bart vertelt over zijn expertise, opdrachten en natuurlijk geeft hij een tip voor beginnende en ervaren zzp’ers.

‘Als HR projectleider heb ik de focus op leren en ontwikkelen. Daarnaast ben ik actief als procesbegeleider en change projectleider. Op gebied van leren en ontwikkelen word ik gedreven door de vraag “Hoe dragen we maximaal bij aan de ontwikkeling van professionals, teams en organisaties? En hoe richten we onze processen en systemen daarop in?” En daarna ga ik concreet aan de slag met optimalisatie van processen en systemen (LMS) en de implementatie daarvan. In afstemming met de business, want klantfocus vind ik erg belangrijk.

Naast deze organisatie- en systeeminrichting begeleid ik organisaties in de realisatie van leerinterventies. Startend bij het business-vraagstuk: hoe kan een leerinterventie bijdragen aan de oplossing van een vraagstuk en hoe borgen we dat deze leerinterventie op lange termijn waarde toevoegt? Zeer regelmatig adviseer ik geen opleiding te volgen, maar juist een mechanisme te introduceren waarbij bestaande kennis binnen een organisatie wordt gedeeld. Om zo toe te werken naar een lerend geheel.

Daarnaast heb ik veel ervaring in de begeleiding van organisatiewijzigingen. Dat zijn vaak gevoelige projecten. Met veel zorg voor stakeholders, zoals professionals, ondernemingsraden en leidinggevenden/mt-leden. Want het bepalen van een nieuwe stip op de horizon en de uitwerking daarvan kan spannend zijn voor betrokkenen. Hoe zorg je ervoor dat dat toekomstdoel ook qua proces helder is? Wie krijgt welke rol?

Ik richt mijn focus op: leren en ontwikkelen, systeemimplementatie en het begeleiden van organisatiewijzigingen. En het gaat erg goed! Ik benader mijn opdrachten vanuit mijn bedrijfskundige achtergrond. Met, ook daardoor, altijd aandacht voor: waar gaat die organisatie naartoe en hoe draagt mijn opdracht daar maximaal aan bij? De combinatie van het bedrijfskundige en HR is vaak geen gewoongoed, maar wel waarin ik mij onderscheid.

Zelfstandig werken
Na mijn studie was ik jaren als consultant verbonden aan adviesbureaus. Ik had een dynamische baan die me veel energie gaf. Toch merkte ik dat mijn eigen leercurve afzwakte. Dus ik dacht: hoe houd ik mijn eigen leercurve steil? Mijn conclusie: door uit mijn comfortzone te stappen! Dus ging ik in loondienst bij een organisatie. Daar werkte ik vijf jaar met veel plezier. En toch, op een gegeven moment merkte ik dat ik bij projecten dezelfde mensen en dezelfde context tegenkwam. Ik begon de diversiteit te missen, terwijl ik dat juist altijd erg leuk vond!

De keuze was snel gemaakt: ik ging weer als consultant aan de slag. Maar in welke vorm? Mij verbinden aan een adviesbureau? Die energie vond ik altijd heel gaaf. Toch besloot ik weer uit mijn comfortzone te stappen… en als zelfstandig ondernemer te starten.

Het voelde als het juiste moment. Ik voelde geen enkele twijfel. En vanaf het begin liep het als een trein. Wat een mooie projecten doe ik! Ik leer bovendien nieuwe werelden kennen, die van drinkwaterbedrijven, waterschappen, ambulancezorg organisaties en verzekeraars.

Vorig jaar investeerde ik ook veel tijd in kopjes koffie met bekenden en nieuwe contacten, puur om mijn netwerk te onderhouden en uit te bouwen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld een opdracht bij Vitens. En voordat ik het wist kwam er daar nog een opdracht bij.

De club van 20
Op LinkedIn zag ik de campagne van de club van 20. De netwerkgedachte met de frisse uitstraling en energie spraken mij aan. Dus dronk ik een kopje koffie met Peter Stemerding en besloot me aan te sluiten bij de club van 20.

Tip voor freelancers
Drink veel kopjes koffie! Wees duidelijk waar je van bent, wat is je expertise? En kies heel bewust voor ondernemerschap. Ik drink regelmatig koffie met zzp’ers die bij toeval zelfstandig zijn geworden. Dat kan natuurlijk, maar ik zie ook regelmatig dat zij hier op langere termijn niet gelukkig van worden. Dus, kies met overtuiging en omring je met zelfstandigen. Daar krijg je positieve energie van. Dan kun je samen de markt betreden en jezelf lanceren. Ik vind sales heel leuk, die mindset helpt je om de markt tegemoet te treden.’

Opdrachten
Ik werk nu bij Waterschap WDODelta als adviseur leren en ontwikkelen. Binnen die opdracht heb ik twee opdrachten: het toekomstbeeld van leren en ontwikkelen schetsen, een plan maken om dit toekomstbeeld te realiseren en er daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Daar horen bij:  helderheid in processen, systemen (LMS) en rollen en verantwoordelijkheden. Voor de tweede opdracht daar ben ik veel in gesprek met de business. Wat is de business uitdaging en welke leerinterventies helpen hierbij? Ik zorg ervoor dat deze leerinterventies worden gerealiseerd.

Daarnaast ben ik HR projectleider bij de RAVU, de ambulancedienst in Utrecht. Daar ben ik als projectleider verantwoordelijk voor de implementatie van interventies op gebied van duurzame inzetbaarheid.’

Bart Laurense is vader van twee jongens van vijf en acht jaar oud. Hij is getrouwd met Eefke en woont in Bleiswijk, vlakbij Rotterdam. Bart loopt graag hard, in april bijvoorbeeld de marathon van Rotterdam. Sowieso vindt hij hardlopen een goede manier om je hoofd leeg te maken en om goede én slechte ideeën op te doen. Op zaterdag staat hij langs de lijn bij het voetbal van zijn oudste zoon.

Wil je meer weten over het werk van Bart? Bekijk dan ook zijn portfolio bij de club van 20.

 

Werfum werkt voor jou

Kennismaken

Werfum wil mensen en organisaties een stukje verder helpen. Maar daarvoor willen we je eerst leren kennen. Solliciteer op één van onze vacatures of neem meteen contact met ons op. En bereid je voor op de vraag: waar krijg jij energie van? Tijdens ons kennismakingsgesprek bespreken we welke baan het best bij jou past. Inclusief de organisatie, het team en de locatie. Daarna begint de sollicitatie echt.

Op gesprek

Elk sollicitatiegesprek bij een organisatie bereiden we samen voor. Wij delen onze kennis over het bedrijf en het team. Jij vertelt en bepaalt waarom jij juist daar wilt werken. Daarna ga je op gesprek. Ben je enthousiast? Dan is het echt tijd voor verandering: voor een vaste baan, opdracht of tijdelijk project waar jij energie van krijgt.

Werk dat je leuk vindt

Gefeliciteerd! Je hebt de baan gevonden die bij je past en die je energie geeft om er iets van te maken. Bij een werkgever die dat ziet en waardeert. En wij houden contact.